Otizm en çok çocuk için zordur.Düşünün yanlızca 3 yaşındasınız.▪️ Etrafta konuşulanların birçoğunu algılayamıyorsunuz.▪️Anne ve babanızla bile göz kontağı kurarken ya kalbiniz duracak kadar heyecanlanıyorsunuz ya da göz kontağı kurmanın nasıl yapıldığını bile bilmiyorsunuz.▪️Mide ve bağırsak sorunlarınız var durmadan mide ağrısı ve bağırsak sancısı çekiyorsunuz. Konuşamadığınız için derdinizi de anlatamıyorsunuz. Ağlayıp duruyorsunuz.▪️Bazı yiyeceklerin tadı ve kokusu inanılmaz rahatsız ediyor sizi, bazı yiyecekleri görmeye bile tahammül edemiyorsunuz.▪️Aşırı uyarılmışlığınız var bazı sesler patlayan balon kadar korkutucu bazı ışıklar gece karanlığında gözünüze ışık tutulmuş kadar rahatsızlık veriyor.▪️Vücudunuzdaki duyu reseptörleri yeterince çalışmıyor. Vücudunuzu farkedemiyor ve hissedemiyorsunuz. Sürekli yüksek yerlere çıkıyor, yorganın altına giriyor. Evin parke ve fayanslarında uyuyorsunuz. O da yetmiyor aşırı uyarılmışlığınız kıyafetlerinizi dikene çeviriyor, çıkartıp evde çıplak dolaşmak istiyorsunuz.▪️Vücudunuz bazı hormonları düzenli salgılayamıyor. Gece uykusuna ne düzenli dalabiliyorsunuz ne de kesintisiz uyku uyuyabiliyorsunuz. Gece uyumadığınız halde sabah bolca ders yapmak için okula gidiyorsunuz. Ne dikkatiniz yerinde oluyor, ne de öğrenebiliyorsunuz. ▪️Çevredeki her şey beyninizde yoğunluk oluşturuyor. Başınız dönüyor, başınız ağrıyor, ama anlatamıyorsunuz. ▪️Ekranı her çocuk gibi çok seviyorsunuz. Ama mavi ışık beyninizi yoruyor, olağanüstü görsel hafızanız izlediklerinizi silmiyor, duyduklarınızı unutmuyorsunuz, sonra da ani göz kırpmalarınız ortaya çıkıyor, yan ve açılı bakıyorsunuz, uygunsuz zamanlarda 3 yıl önce bile izlediğiniz çizgi filmin repliğini tekrar ediyorsunuz. Dahası her an izlediklerinizi gözünüzde canlandırıp ortamdan soyutlanıyorsunuz. ▪️Bir kere geçtiğiniz yolu unutmuyorsunuz. Beyninizin kaygı işlemleme alanı o kadar aktif çalışıyorki eve dönerken anneniz ya da babanız yolu kaçırdığında kaybolmuş, bir daha eve gidemeyecekmiş gibi tepki veriyorsunuz. ▪️Harflere ilginiz var bunu bir şekilde destekliyorsunuz. Hiperleksiniz sayesinde okumayı erken zamanda ve kendi başınıza öğreniyorsunuz. Elinizde olmadan ve kendinizi tutamayarak yolda gördüğünüz bütün tabelaları okuyorsunuz. Hafızanız anlamsızca bir yığın tabela yazısı ve markalarla dolup taşıyor.▪️Yoğun ve sistemli bir eğitime ihtiyacınız var yukardaki sorunların çoğu eğitim ve terapiyle düzeltilebiliyor. Ama maalesef ülkemizde ne yoğun eğitim alabiliyorsunuz, ne de sistemli eğitime kolay erişemiyorsunuz.

yorum Yap

BOBAYDER

Amacımız yerelde ve Türkiye genelinde “benden sonra çocuğum ne olacak” sorusuna yanıt aramak. Bununla ilgili yerel yönetimler ve devletle işbirliği içerisinde yasal düzenlemeleri hayata geçirmenin savaşını veriyoruz.

İletişim

Adres: İhsaniye Mahallesi Tuna Caddesi Fulya Sokak Uğurkent Sitesi B blok kat1 daire1 Nilüfer/Bursa

E- Mail: bobayder16@gmail.com

Bu yayın Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Bursa Otizmli Bireyler ile Anneleri Yardımlaşma Derneği sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi©2020