Türkiye Otizm Meclisi olarak bizler ülkemizin neredeyse her ilinde, yüzün üzerinde dernekle
Otizmli bireyleri ve ailelerini temsil ediyoruz ve onların seslerini duyurmak üzere buradayız.
Sivil toplum örgütleri ve aileler olarak otizmli bireylerin anayasa, yasa ve yönetmelikler ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarının korunması için savunuculuk yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla otizmli bireylerin karşılaştıkları sorunların çözümüne katkı sağlıyoruz.
Bugün ülkemizde henüz tam sayısı bilinmese de 1 milyon civarında otizmli birey buluyor, ailelerle birlikte 5 milyon insanı temsilen buradayız. Bizler bu büyük camianın sesini duyun istiyoruz. Çünkü maalesef sorunlarımız gün geçtikçe azalacağına artıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ve çocuklarımızın bütün yasal haklarına erişmesinin ilk adımı olan ÇÖZGER raporları yıllardır en önemli sorunlarımızdan biri.
Randevu sisteminde yaşadığımız sorunlar büyüyor, otizm gibi yaşam boyu süren bir durumu kısa süreli raporlarla neredeyse her seferinde yeniden ispat etmek zorunda kalıyoruz.
Hastane süreçlerinde otizmli bireylere özel hizmetler bulunmaması, örneğin acil servisler, diş sağlığı hizmetleri, psikiyatri destekleri, vaka yöneticileri gibi acil ihtiyacımız olan konularda yıllardır süren taleplerimiz karşılanmıyor.
Sürekli aynı sorunların tekrar etmesi ve çözülmemesi çocuklarımızın yaşları da büyüdükçe bir kısır döngüye dönüşüyor. Bütün bu sorunlar ailelerin de erken yaşlanmasına, kendi sağlıklarını kaybetmesine ve bizden sonrası için de büyük endişeye neden oluyor. Otizmli bireyler için zor anlarında hastanelerde acil yatış ihtiyaçları karşılanamıyor çünkü çocuklarımıza özel klinikler yok.
İlk çalışmaları 2012 yılında bizler tarafından başlatılan Otizm Eylem Planında Sağlık Bakanlığına düşen çokça görev var. Ancak malesef aradan geçen bunca zamana rağmen bu konularda beklenen düzeyde gelişme olmadı. Aksine son dönemde ÇÖZGER raporlarıyla ilgili yeni sorunlar gündeme geldi.
2022 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bizlerle paylaşılan çalışma takviminin sonuna yaklaşmış olmamıza rağmen somut bir gelişme göremiyoruz. Bugün yine hastanelere başvurduğumuzda otizm konusunda bilgi sahibi olmayan kadrolar, acil bir durumda yapayalnız ve desteksiz kalıyoruz.
Özetle otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatları mücadeleyle ve bekleyişlerle geçiyor.
Bugün biz Türkiye Otizm Meclisi olarak otizmli bireylerin ve ailelerinin sesini duyurmaya geldik.
Otizm Eylem Planı çocuklarımızın gerek bugünü gerek bizden sonraki yarınları için hayati önem taşıyor. Otizm Eylem Planının kağıt üstünde kalmasını kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanlığını ve tüm ilgilileri bu planı hayata geçirmek için gereken tüm çabayı göstermeye çağırıyoruz.
Saygılarımızla,
Türkiye Otizm Meclisi