BASIN BİLDİRİSİ

Sayın basın mensupları,

Ve

Bursa’da Otizm farkındalığı için bizlerin yanında olan birbirinden değerli otizm gonullüleri

2016 yılında Resmi Gazetede yayınlanan Otizm Eylem Planı, 2019 yılına kadar bir süreyi içeriyordu. Bizler, Otizm Eylem Planı uygulansın çağrıları yaparken, 2023-2030 yıllarını kapsayan ikinci Otizm Eylem Planı açıklandı. Sivil toplum kuruluşlarımız şimdi de ikinci planın uygulanması ile ilgili izleme komisyonlarında görev yapıyor ama ilerleme maalesef sağlamıyor.

Ancak otizm alanında yaşanan yapısal sorunlar bir türlü çözüme kavuşamıyor.

Otizmliler bakım, eğitim, terapi, sağlık, yaşam aktivitesi ve iş kazandırma konularında yeterli devlet desteklemesine ulaşamıyor.

Otizmliler, ailelerinin maddi gücü ve otizme bakış açısı paralelinde eğitim ve terapi alabiliyor. Bu yalnız bırakılma hali otizmli bireylerin ve ailenin yaşam kalitesini etkiliyor.

Otizm Eylem Planının layığınca uygulanmasının yanında , yerel yönetimlerden de beklentilerimiz var.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey, başta olmak üzere, ilimizdeki bütün belediye başkanlarından da otizmli birey ve ailelerinin hayatlarında eksik kalan parçaları tamamlamak için kalıcı ve sürdürülebilir çalışmalar yapmalarını bekliyoruz.

İlimizde tüm belediye hizmetlerinin , otizmli çocuk ve yetişkinleri de kapsayacak şekilde planlanmasınını istiyoruz.

Bizleri hayatın dışında bırakmadan, hayatın içine alarak. Çünkü bu şehirde, bu hayatı birlikte yaşıyoruz.

Bunca plana rağmen çözemediğimiz sorunlarımız nedir?

Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz.

*Otizmliler yeterli saatlerde ve uygun içerikte özel eğitime ulaşamıyor.

Eğitim alanındaki bir başka sorun, alan dışından olanların 80 saatlik eğitim alarak ücretli öğretmen kadrosuyla özel eğitim sınıflarında çalıştırılması, yeterli alan öğretmeni bulunmaması.

*Kalifiye personel ve fiziki alt yapı sorunu, otizmlilerin kaldığı bakım merkezlerinde de sürüyor. Bakım merkezleri için STK’ların da olduğu bağımsız denetim mekanizması oluşturulması gerekiyor.

*Eğitime erişimde sorunlarının yanısıra yetişkin yaşa geldiklerinde, İstihdama katılma, uğraş terapileri ve psikolojik destek başta olmak üzere hayatın içine katılma olanaklarına sahip olamıyor.

*Kaynaştırma eğitimine devam eden otizmliler, akran zorbalığına ve ötekileştirilmeye maruz kalıyor.

Eğitim kurumları Bireyselleştirilmiş Eğitim Planının hazırlanma ve uygulanma süreçleri sağlıklı yürütülmüyor.

*Hayatboyu Öğrenme halk eğitim kurumları planlandığı gibi tüm illerde olduğu gibi Bursa’mızda da eksiklikler sayesinde otizmli bireylere çare olamıyor

*Ebeveynlerden biri mecburen çoğu zaman iş hayatına veda ediyor, ailenin terapi, eğitim, sağlık giderleri büyük artış gösterirken ters orantılı olarak hane geliri azalıyor. Bakımı üstlenen ebeveyn sosyal güvenceden yoksun kalıyor.

Bu sorun sarmalı içinde hem otizmliler hem de aileleri zor süreçlerle yaşamlarını sürdürüyor.

Bizler, beklemekten ve ötelenmekten yorulduk.

2025 yılının Nisan ayında hala eşit yurttaşlık haklarıyla yaşayabileceğimiz bir dünya talep ediyor ve bunu otizmli birey ve ailelerinin hakkı olduğunu düşünüyoruz.

Bu çabalara destek olan başta ailelerimize, tüm kamu ve özel sektör temsilcilerine teşekkürler ediyoruz.

yorum Yap

BOBAYDER

Amacımız yerelde ve Türkiye genelinde “benden sonra çocuğum ne olacak” sorusuna yanıt aramak. Bununla ilgili yerel yönetimler ve devletle işbirliği içerisinde yasal düzenlemeleri hayata geçirmenin savaşını veriyoruz.

İletişim

Adres: İhsaniye Mahallesi Tuna Caddesi Fulya Sokak Uğurkent Sitesi B blok kat1 daire1 Nilüfer/Bursa

E- Mail: bobayder16@gmail.com

Bu yayın Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Bursa Otizmli Bireyler ile Anneleri Yardımlaşma Derneği sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi©2020