NİSAN DÜNYA OTİZM FARKINDALIK AYI

Bursa otizm derneklerinin ve ailelerinin yoğun katılımıyla Nisan ayı Otizm farkındalığı için yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Katılım sağlayan tüm dostlara teşekkürler ediyoruz….

#bobayder

#otizmfarkindaliğı

Dünyadaki Yayınlanan Otizm Araştırmaları:

Otizm ve Gelişimsel Engellilik İzleme (ADDM) Ağı, 2000 yılından bu yana 8 yaşındaki çocuklarda iki yılda bir ASD tahminleri bildirmiştir. Yaygınlık oranı 2000 yılında 150’de 1’den, 2020 yılında 36’da 1’e yükselmiş ve ASD tanımlamasındaki demografik kalıplar değişmiştir. 2016’dan önce, en yüksek ASD yaygınlığı Beyaz çocuklarda ve daha yüksek sosyoekonomik statüye (SES) sahip mahallelerdeki çocuklarda gözlemlenmiştir. 2020 yılında, Hispanik olmayan Siyah ve Hispanik çocuklar da dahil olmak üzere tarihsel olarak yeterince hizmet alamayan gruplar arasında ilk kez daha yüksek ASD yaygınlığı gözlemlenmiştir ve ASD yaygınlığı ile SES arasında bir ilişki çoğu bölgede mevcut değildir.

2010 yılında 4 yaşındaki çocuklarda ASD’yi erken ASD teşhisinin bir göstergesi olarak izlemeye başladı. Her raporlama yılında 4 yaşındaki çocuklarda yaygınlık oranı 8 yaşındaki çocuklara göre daha düşük olmasına rağmen, 48 aylık yaşa göre kümülatif teşhis insidansının karşılaştırılması, daha genç kohortlarda (yani daha yakın zamanda doğan çocuklarda) ASD teşhisinin daha yüksek oranlarda olduğunu tutarlı bir şekilde göstermiştir. 2020’de toplanan verileri sunan bir rapor, COVID-19 pandemisinin başlangıcında erken teşhiste kesintiler olduğunu bulmuştur.

“Bilişsel yetenekleri hakkında veri bulunan 8 yaşındaki ASD’li çocuklar arasında, en son test veya muayenelerinde %39,6’sı zihinsel engelli (IQ ≤70) olarak sınıflandırıldı, %24,2’si sınırda aralıkta (IQ = 71-85) ve %36,1’i ortalama veya daha yüksek aralıkta (IQ >85) sınıflandırıldı.”

yorum Yap

BOBAYDER

Amacımız yerelde ve Türkiye genelinde “benden sonra çocuğum ne olacak” sorusuna yanıt aramak. Bununla ilgili yerel yönetimler ve devletle işbirliği içerisinde yasal düzenlemeleri hayata geçirmenin savaşını veriyoruz.

İletişim

Adres: İhsaniye Mahallesi Tuna Caddesi Fulya Sokak Uğurkent Sitesi B blok kat1 daire1 Nilüfer/Bursa

E- Mail: bobayder16@gmail.com

Bu yayın Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Bursa Otizmli Bireyler ile Anneleri Yardımlaşma Derneği sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi©2020