Otizmli Hakları İnsan Haklarıdır

İstanbul’da bir spor merkezinde otizmli bireye darp görüntüleri sosyal medyada paylaşılmıştır. Şiddet gören otizmlilerin sayısı her geçen gün ve her yerde artmaktadır.

Bunların acilen engellenmesi elzemdir.

Okullarda, rehabilitasyon kurumlarında, spor merkezlerinde, gündüzlü ve yatılı bakım merkezlerinde otizmli bireylere yönelik şiddet vakaları sıklıkla gündeme geliyor. Denetim eksikliği ve cezasızlık bu tip durumların artmasının başlıca sebebidir.

Şiddeti otizmlilerin eğitiminin parçası olarak görme eğilimi değiştirilmesi gereken sağlamcı bir yaklaşımdır ve insan haklarına aykırıdır.

Cezasızlık hüküm sürüyor

Mahkemelere yansıyan davalarda da gürülmektedir ki otistiklere yönelik darp, işkence, taciz gibi varlığı açık olarak tespit edilen durumlarda bile hiçbir caydırıcılığı olmayan, sembolik cezalar verilmektedir. Bu cezasızlık faillerin cesaretini artırmaktadır. Son yaşanan olayda şiddet gösteren kişi gözaltına alınsa da bu yeterli değildir. Otistiklere uygulanan şiddet kasten basit yaralama değil işkencedir.

İnsan hak ve onuruna yakışır bir yaşam her otizmli bireyin hakkıdır.

İlgili ve yetkili kurumların basit kınama metinleri yayınlamalarını değil sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz. Türkiye Otizm Meclisi olarak otizmli çocuğumuzun ve ailemizin yanındayız.

Bu tip şiddet vakalarının engellenmesi konusunda sorumluları göreve davet ediyoruz.

#bobayder

yorum Yap

BOBAYDER

Amacımız yerelde ve Türkiye genelinde “benden sonra çocuğum ne olacak” sorusuna yanıt aramak. Bununla ilgili yerel yönetimler ve devletle işbirliği içerisinde yasal düzenlemeleri hayata geçirmenin savaşını veriyoruz.

İletişim

Adres: İhsaniye Mahallesi Tuna Caddesi Fulya Sokak Uğurkent Sitesi B blok kat1 daire1 Nilüfer/Bursa

E- Mail: bobayder16@gmail.com

Bu yayın Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla Bursa Otizmli Bireyler ile Anneleri Yardımlaşma Derneği sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Türkiye Otizm Ağı Güçlendirme Projesi©2020